MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
SCOALA DE VARA
2014

Muzeul Judeţean Teleorman a organizat în perioada 25 august-3 septembrie a.c. proiectul educaţional pilot intitulat „Şcoala de vară”. Proiectul s-a adresează elevilor din ciclul primar şi gimnazial şi a cuprins o serie de patru ateliere, derulate de către specialişti de la Muzeul Judeţean Teleorman. În rândurile de mai jos prezentăm câteva date despre aceste ateliere:

TEATRU DE UMBRE - Atelierul şi-a propus familiarizarea acestora cu noi mijloace de învăţare şi cu modalităţile de realizare a unei activităţi de acest tip. Copiii au vizitat expoziţia permanentă „Aspecte etnografice teleormănene” şi s-au familiarizat cu atmosfera satului, cu portul şi tradiţiile practicate de ţăranii din această zonă a ţării. În baza acestei vizite, au fost alese şi s-a realizat două scenarii urmărind două poveşti, Punguţa cu doi bani şi Cei trei purceluşi, în care au fost recreate tablouri, scene şi momente inspirate şi din circuitul expoziţional. Pe baza scenariului, copiii au învăţat să construiască siluetele şi decorul necesar unei piese de umbre. Acestea s-au realizat prin tehnicile decupajului, lipitului şi colajului. Totodată, ei au deprinsa câteva dintre tehnicile de mânuire a unei siluete şi modalitatea de a îmbina interpretarea actoricească cu mânuirea siluetelor. Atelierul s-a încheiat cu punerea în scenă, în faţa unui public constituit din părinţii şi bunicii copiilor participanţi, a povestirii alese.

PICTURĂ PE LEMN - MOTIVE POPULARE - Atelierul şi-a propus pictarea pe plăcute de lemn a unora dintre motivele populare cel mai des întâlnite în ornamentica pieselor de port popular şi a textilelor de interior specific teleormănene, ce le-au fost prezentate, ca model, copiilor. În funcţie de atenţia, imaginaţia şi creativitatea fiecărui participant au fost realizate picturi pe mici bucăţi de lemn, pe care copii le-au luat acasă la terminarea atelierului.

REFACERE LEGĂTURĂ MODERNĂ DE CARTE - Fiecare copil a venit cu o carte proprie, cu deteriorări diverse, precum: file desprinse din legătură, cotor frânt, coperţi rupte. Pe acestea s-au aplicat intervenţii la încleiere, de coasere, dar şi asupra coperţii degradate. Lucrările au inclus completări de material şi integrări cromatice, precum şi altfel de elemente de consolidare a legăturii şi a coperţii cărţii.

MODELARE ÎN LUT - Atelierul a urmărit dezvoltarea imaginaţiei şi abilităţilor de modelare. Copii au fost invitaţi să îşi petreacă timpul liber învăţând diferite tehnici de lucru cu lutul şi creând diverse figurine şi vase miniaturale. În prima zi de desfăşurare a atelierului au fost realizate modelajele din lut ce au fost lăsate la muzeu, pentru a se usca, timp de două zile În ce-a de-a doua zi, după ce obiectele modelate s-au uscat, acestea au fost colorate, după care au putea fi luate acasă de către cei ce le-au realizat.

GALERIE FOTO