MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Pordoabe stravechi

Muzeul Județean Teleorman organizată în colaborare cu Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, , Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul Civilizației Gumelnița Oltenița, Muzeul Brăilei „Carol I” și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni Sfântul Gheorghe expoziția „Podoabe străvechi”.

Expoziția, care poate fi vizitată în perioada 9 mai - 4 iunie 2018, reunește peste 300 de tipuri de obiecte care au servit ca ornamente personale în cadrul comunităților neo-eneolitice și de la începutul epocii bronzului din sud-estul României. Cele din județul Teleorman provin, majoritatea, din cercetările arheologice sistematice din siturile de la Măgura „Buduiasca” și Vitănești „Măgurice”, dar și din cercetări de suprafață (Blejești).

Artefactele cuprinse în expunere fac parte din categoria celor care se manifestă mai curând discret (datorită dimensiunilor reduse) în contextele arheologice. Analiza lor dezvăluie o constantă a comportamentului uman, referindu-se la noțiunile sociale de ținută cotidiană sau ceremonială, frumusețe sau statut.

Analizând tipurile de podoabe preistorice cunoscute, se remarcă gradul de uniformitate al unora dintre acestea precum și lunga lor utilizare. Printre cele mai frecvente descoperiri se numără mărgelele, verigile și inelele, precum și numeroase piese perforate, pe care le interpretăm ca fiind pandantive.

Podoabele au fost confecționate din diverse materii prime pornind de la lut, os, corn, defense de mistreț, până la materii aduse de la distanțe apreciabile în epocă, cum ar fi scoicile Spondylus sau nefritul. Eneoliticul și începutul epocii bronzului sunt caracterizate și de dezvoltarea metalurgiei cuprului, aurului și argintului. Acest fapt este reliefat și de numeroasele piese de tipul acelor, inelelor de buclă sau a pandantivelor de diferite forme, descoperite atât în marile așezări de tip tell cât și în necropolele plane sau tumulare.

Conceptul expozițional este de tip descriptiv-educativ, dorind să prezinte vizitatorilor, prin intermediul unor piese semnificative, noțiuni referitoare la: cronologia preistoriei reflectată în obiecte de podoabă, habitatul în epocă, utilizarea materiilor prime comune sau exotice în realizarea obiectelor de podoabă, complexe funerare ilustrative pentru mediile culturale Starčevo-Criș, Boian, Gumelnița sau orizontul înmormântărilor tumulare.

 

2018

ARHIVA
EXPOZITII TEMPORARE