MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Cuiburi si oua
Expoziţia „Cuiburi şi ouă”, realizată cu exponate din patrimoniul Muzeului Judeţean Argeş, se adresează tuturor iubitorilor naturii care vor să cunoască mai îndeaproape tainele şi frumuseţile ei

Expoziţia „Cuiburi şi ouă”, realizată cu exponate din patrimoniul Muzeului Judeţean Argeş, se adresează tuturor iubitorilor naturii care vor să cunoască mai îndeaproape tainele şi frumuseţile ei. Expoziţia aduce în faţa publicului cuiburi şi ouă de la 40 de specii de păsări, acestea fiind până acum rar sau deloc prezentate vizitatorilor.

În România au fost observate 382 de specii de păsări. Dintre acestea cca. 250 de specii cuibăresc aici, înmulţindu-se prin ouă pe care, în afara cucului le clocesc singure. Ouăle sunt depuse în cuiburi mai mult sau mai puţin sofisticate.

Păsările îşi depun ouăle divers colorate în cuiburi care variază după nevoile şi adaptările specifice într-o gamă largă, de la simple adâncituri în pământ, nisip sau pietriş, până la formele cele mai complicate, ţesute cu deosebită artă. Forma cuiburilor a rezultat în urma unui lung proces de selecţie naturală în care au supravieţuit doar acele exemplare care construiau cel mai potrivit cuib pentru un anumit mediu de viaţă.

Şi în privinţa ouălor, păsările prezintă numeroase adaptări. De exemplu, prin selecţie naturală, s-au eliminat treptat culorile vizibile ochiului duşmanului şi s-au păstrat cele mai puţin vizibile, care au protejat ouăle din cuib.

Numărul de ouă şi cel de ponte pe an diferă şi el în funcţie de rata de succes reproductiv a fiecărei specii. Păsările vor depune multe ouă dacă factorii climatici sunt favorabili şi hrana abundă sau pentru a compensa pierderile cauzate de-a lungul vieţii de prădători şi de alţi factori de mediu. În plus, în general, animalele cu o durată de viaţă scurtă se vor reproduce des.

Expoziţia nu este menită să încurajeze colecţionarea cuiburilor şi mai ales a ouălor, îndeletnicire interzisă astăzi de lege.

Publicul vizitator este aşteptat să descopere această fascinantă lume a păsărilor, începând din data de 5 mai, până la 15 iunie a.c.

2010

ARHIVA
EXPOZITII TEMPORARE