MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Magura Past and Present

Muzeul Judeţean Teleorman deschide miercuri, 3 noiembrie 2010, ora 14.30, expoziţia temporară a proiectului „Măgura Past and Present” („Măgura Prezent şi Trecut”).

Desfăşurat în cadrul Programului „Cultura 2009-2011” şi finanţat din fondurile Uniunii Europene, proiectul „Măgura Past and Present” („Măgura Trecut şi Prezent”) face parte dintr-un proiect mai amplu desfăşurat de către 10 parteneri din diferite state de pe continent (Portugalia, Irlanda, Marea Britanie, Lituania, Italia, Spania) intitulat „Trans-formation”.

Proiectul de la Măgura, derulat de către Universitatea din Cradiff şi având ca partener local Muzeul Judeţean Teleorman, şi-a concentrat atenţia asupra acestei comune.

Măgura a fost cunoscută, în primul rând, din punct de vedere arheologic fiind unul dintre cele mai bogate locuri în asemenea vestigii de pe teritoriul judeţului şi din sudul României.

Noul proiect a venit cu un mod de abordare diferit şi a vizat tot ceea ce presupune schimbările asupra mediului înconjurător, de la intervenţia fizică exercitată de om, până la transformarea prin artă acestuia. Arta a fost înţeleasă într-un termen larg şi a implicat aspecte legate de arhitectură, arheologie, arhitectură peisagistică şi artă performativă. Obiectivul general a fost acela de a implica o serie cât mai mare de specialiştii, dar şi a unor segmente ale comunităţii locale, în special a generaţiei de vârstă şcolară.

Scopul final al proiectului este acela de a folosi arta pentru dezvoltarea locală a unor regiuni din Europa, mai ales unele regiuni cunoscute ca fiind defavorizate.

Cu aproape patru luni înainte de terminarea proiectului (14 februarie 2010), cei implicaţi au considerat necesar că este momentul să prezinte publicului o parte a rezultatelor obţinute prin intermediul acestei expoziţii temporare care va rămâne la dispoziţia vizitatorilor până la data 3 aprilie 2011.

Expoziţia se deschide într-un spaţiu integral reamenajat cu fonduri puse la dispoziţie de proiect şi se bucură de o serie de mijloace de prezentare, începând de la cele clasice până la cele moderne, multimedia.

Expoziţia cuprinde, în primul rând, lucrări realizate de către elevii Şcolii de Arte şi Meserii Măgura pe parcursul workshop-urilor desfăşurate în vara acestui an, dar şi lucrări artistice şi fotografii realizate de către artiştii plastici şi specialiştii participanţi la proiect.

Două filme de scurt metraj intitulate „Veşnicia s-a născut la sat” şi „Măgura 4 x 4”, care încearcă să prezinte realităţile cotidiene din localitate, vor fi proiectate în cadrul expoziţie. Fondul sonor al spaţiului expoziţional va fi asigurat prin redarea unor compoziţii muzicale, cu sunete autentice ale comunei.

Realizarea acestui proiect a fost posibilă şi datorită implicării permanente a autorităţilor locale, a Primăriei Măgura, dar şi a Şcolii de Arte şi Meserii Măgura, a tuturor locuitorilor din comună, cărora acest proiect le este dedicat.

2010

ARHIVA
EXPOZITII TEMPORARE