MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Porti catre cer
Porti catre cer

Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, organizează, în colaborare cu Episcopia Alexandriei și Teleormanului, expoziția de iconografie și pictură în ulei „Porți către cer”. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 29 martie 2018, ora 11.00, în Sala Auditorium a Muzeului Județean Teleorman. Expun artiștii plastici Marian Crângașu – iconografie și Marius Nistor – pictură în ulei, ambii din Alexandria.

Sunt expuse 21 de icoane pictate pe lemn, ce reprezintă o serie de sfinți ortodocși, mai cunoscuți sau mai puțin cunoscuți precum: Sf. Mucenic Dimitrie, Sf. Apostol și Evanghelist Ioan, Sf. Apostol Andrei, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur, Sf. Ierarh Spiridon, Sf. Mucenic Mina, Sf. Mucenic Ioan Rusul, Sf. Cuvios Paisie cel Mare. De remarcat icoana unui sfânt local, din zona Munteniei, Sf. Mucenic Ioan Valahul. Alte icoane reprezintă, bineînțeles, pe Mântuitorul Iisus Hristos și pe Maica Domnului. De asemenea, sunt redate și scenele „Învierii”, respectiv „Intrarea în Ierusalim”. Autorul surprinde prin tehnică și cromatică, adaptate rigorilor iconografiei creștin-ortodoxe.

Un număr de 19 pânze ilustrează lăcașuri ale lui Dumnezeu, biserici și mănăstiri din țară sau din județul Teleorman. Astfel, privitorul poate face un adevărat itinerariu geografic și spiritual, pornind de la sud de Carpați, de la binecunoscutele Mănăstiri Cozia și Sinaia, mergând apoi în Transilvania, la biserica din sec. al XIV-lea din Streisângiorgiu, la Mănăstirea Prislop și la bisericile de lemn de Sub Piatră și din Poarta Sălajului și trecând apoi în Moldova, la mânăstirile încărcate de istorie de la Putna și Voroneț, la bisericuța de lemn a lui Dragoș Vodă, tot din Putna sau la mănăstirea de lemn de la Poiana Mărului.

Din județul Teleorman, autorul surprinde Mânăstirea Coșoteni, ctitoria Domnitorului Matei Basarab de la 1647, biserica de lemn de la Sârbenii de Jos dar și Biserica „Sf. Constantin și Elena” din Alexandria. Nu în ultimul rând sunt de amintit două pânze ce ilustrează Catedrala Episcopală „Sf. Alexandru” din Alexandria, loc de veci al Domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica, redată în două ipostaze, vara și iarna.

Expoziția va fi deschisă până pe data de 27 aprilie a.c., putând fi vizitată de luni până vineri, între orele 9.00 – 17.00.

2018

ARHIVA
EXPOZITII TEMPORARE