MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Taxidermia. O arta disparuta?

Muzeul Judeţean Teleorman deschide vineri, 29 martie 2013, ora 11.00, expoziţia : Taxidermia – o artă dispărută ?

Expoziţia cuprinde piese din patrimoniul Muzeului Judeţean Argeş şi îşi propune familiarizarea publicului vizitator cu tehnica taxidermiei, ce constă în meşteşugul reproducerii animalelor vertebrate în scopul prezentării libere, publice sau particulare sau sub formă de trofee de vânătore. Taxidermia (din limba greacă pentru „aranjament al pielii”) este cunoscută cel mai adesea în limba română sub termenul de împăiere. Taxidermia poate fi aplicată la toate speciile de vertebrate, inclusiv la oameni.

Taxidermia poate fi practicată empiric (de persoane fără o pregătire deosebită, denumite împăietori) şi ştiinţific (de persoane calificate în acest sens, denumite taxidermişti). În România, meseria de taxidermist nu există în nomenclatorul ocupaţiilor.

Pentru practicarea taxidermiei o persoană trebuie să fie extrem de familiară cu anatomia, sculptura, pictura şi prelucrarea pieilor, dar să aibă, totodată, şi bune cunoştinţe de etologie şi biologie a animalelor. De aceea, taxidermia nu este un simplu proces de conservare, ci şi o artă destul complexă, fapt care o face să fie exercitată de un număr restrâns de persoane.

Taxidermistul are obligaţia de a respecta o anumită conduită. Astfel, dacă colecţionează singur animalele care urmează a fi preparate, el trebuie să le ucidă fără a le chinui. De asemenea, trebuie să respecte legislaţia în vigoare, dintre care Legea 407/2006 a Vânătorii şi a Fondului Cinegetic este cea mai importantă, vânând numai animalele care sunt permise la vânătoare. În cazul în care prepară materialul colectat de altcineva, trebuie să se asigure că animalul nu a fost braconat, nedevenind astfel complicele braconierului.

De multe ori, animalele se naturalizează sub formă de exponate individuale. Animalul trebuie să aibă o poziţie naturală şi atitudini conforme cu particularităţile biologice ale speciei respective. El trebuie să fie fixat pe un postament proporţional cu mărimea sa şi sugerat de modul de viaţă pe care îl duce în libertate. Finisarea va urmări colorarea zonelor decolorate, aranjarea blănii sau a penajului, a postamentului etc.

Cei care vor trece pragul expoziţiei vor avea prilejul să vadă o serie de mamifere şi păsări dar şi peşti şi reptile din fauna autohtonă sau exotice.

Expoziţia va putea fi vizitată la Muzeul Judeţean Teleorman, în perioada 1 aprilie – 24 mai, după următorul program: marţi – vineri, orele 9.00-17.00, sâmbătă, orele 9.00-16.00 (duminica, luni – închis).

2013

ARHIVA
EXPOZITII TEMPORARE