MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Scrierea Dunareana in lumina cercetarilor de la Turdas si Tartaria
Vineri, 26 februarie a

Vineri, 26 februarie a.c., ora 11.30, va avea loc la Muzeul Judeţean Teleorman, în sala Auditorium, deschiderea expoziţiei intitulată Scriere Dunăreană în lumina descoperirilor de la Turdaş şi Tărtăria.

Obiectele provin din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei care deţine cea mai mare colecţie de piese din neolitic cu simboluri şi semne ce reprezintă ideograme şi logograme, care stau mărturie şi certifică existenţa unui „sistem de scriere” în spaţiul dunărean.

Vasele, altarele, idolii, fusaiolele şi tăbliţele expuse provin cercetările arheologice desfăşurate în siturile de la Tărtăria, Turdaş, Valea Nandrului, Ronaţ, Iclod şi Cluj-Napoca şi sunt datate în neoliticul dezvoltat şi începutul epocii cuprului (6000-5500 î. Ch.).

Expoziţia este însoţită de un catalog, tipărit în condiţii grafice deosebite şi structurat pe categorii de semne, grupate tematic: groapa rituală de la Tărtăria; tăbliţa şi fusaiolele cu „text” de la Turdaş şi Valea Nandrului, semnele de diferite tipuri, simbolurile şi semnele mitologice (casa, omul, animale, păsări, reptile, pomul şi numerele), precum şi de un pliant.

Această expoziţie itinerantă este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei în colaborare cu Institutul de Arheomitologie din Sebastopol, SUA şi va rămâne deschisă publicului teleormănean până la data de 2 aprilie a.c.

În completarea expoziţiei a fost amenajată o vitrină în care se regăsesc şi câteva obiecte de lut şi os, aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman şi care se încadrează în tema generală a expoziţiei, dovadă a faptului că siturile arheologice de unde provin (Măgura, Vităneşti, Valea Nanovului) pot fi racordate unui cadru general al epocii neo-eneolitice din sud-estul Europei.

2010

ARHIVA
EXPOZITII TEMPORARE