MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Politia teleormaneana in documente de arhiva
Istoria Poliţiei teleormănene, cuprinsă într-o expoziţie

Expoziţia „Poliţia teleormăneană în documente de arhivă” s-a deschis la Muzeul Judeţean din municipiul Alexandria cu sprijinul Serviciului Arhivelor Naţionale Teleorman.

Sunt reunite aici documente, copii şi originale, începând cu prima parte a secolului al XIX-lea, care se referă la funcţionarea poliţiei în judeţul din sudul ţării.

Cel mai vechi document din această expoziţie este datat 21 ianuarie 1832 şi se referă la „porunca Orânduirii judeţului Teleorman către poliţaiul oraşului Ruşii de Vede privind starea de sănătate a locuitorilor”.

Un raport din martie 1836 este adresat din Ruşii de Vede „Vorniciei Temniţelor” cu privire la „starea arestului aflat într-un beci”.

„Întronarea bunei orânduieli în ceea ce priveşte paza de noapte a oraşului Alexandria” este cuprinsă într-un document din anul 1846, iar o adresă a Poliţiei Turnu Măgurele din aprilie 1882 către primăria locală vizează „înregistrarea damelor prostituate”.

De asemenea, se afla în expoziţie „rapoarte zilnice de serviciu” ale Poliţiei Zimnicea, „procese verbale ale unor inspecţii” sau „foi informative” din prima parte a secolului al XX-lea.

Este prezentat şi un format de „permis de circulaţie pe bicicletă”, folosit la Alexandria în perioada interbelică.

În expoziţie au fost incluse arme albe şi arme de foc, confiscate în ultimii ani de ofiţerii şi subofiţerii unităţilor de poliţie din Teleorman.

Manifestarea de la Alexandria face parte dintr-un amplu program de activităţi organizate în Teleorman pentru a fi marcată Ziua Poliţiei Române.

EXPOZITII TEMPORARE
2012

ARHIVA