MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Calimara de brau

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită marţi, 4 septembrie 2012, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII SEPTEMBRIE.

Pentru perioada 1- 30 septembrie 2012, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de o Călimară de brâu.

Călimara este definită ca un vas mic de sticlă, de metal, de porţelan, în care se ţinea cerneala. Ea face parte din ansamblul instrumentelor de scris, imaginea ei fiind strâns legată de pană sau toc şi de cerneală.

Călimara de brâu reprezintă o ipostază deosebit de interesantă a călimării, fiind folosită în secolele XVIII-XIX de către boierimea fanariotă din Ţările Române iar, mai apoi, de negustori în târgurile Ţării Româneşti.

Călimara de brâu era confecţionată din argint aurit sau bronz şi ornată cu modele florale. Anumite exemplare aveau gravată şi steaua lui David. Călimara de brâu era compusă din două elemente: recipientul de cerneală şi tubul pentru pana de scris.

Călimara de brâu, ce face obiectul Exponatului Lunii, este realizată din bronz şi prezintă o decoraţie simplă, de influenţă orientală, atât pe recipientul aproape dreptunghiular, bombat la mijloc şi colţurile rotunjite, cât şi pe tubul obiectului, pe o parte cu motive vegetale (frunze de acant şi palmete pentru flori de mac la capătul tubului), iar pe cealaltă parte cu steaua lui David (în centrul căreia se află o floare de mac) încadrată de două steluţe. Decoraţia recipientului şi cea a tubului a fost realizată de meşteri diferiţi, mărturie fiind stilurile diferite (uşor) de redare a motivelor vegetale şi fineţea liniei.

EXPONATUL  LUNII
septembrie

ARHIVA