MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită vineri, 2 septembrie 2011, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII SEPTEMBRIE.

Pentru perioada 1- 30 septembrie 2011, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de o cască militară românească din Primul Război Mondial denumită şi M 15 Casca Adrian.

M 15 Casca Adrian ( Casque Adrian ) a fost casca de luptă în dotarea armatei franceze în timpul primului război mondial. Introdusă în 1915, ca urmare a angajării armatei franceze într-un război de poziţie, aceasta a fost prima cască de oţel modernă şi a servit ca model de coif de luptă în mai multe războaie din acea vreme. Folosită iniţial de soldaţii din infanterie, ea a fost adaptată şi pentru trupele de cavalerie şi artilerie.

Această cască, al cărei nume a fost împrumutat de la generalul de intendenţă August – Louis Adrian, a fost proiectată pentru a face faţă războiului de tranşee, pentru protecţia capului - vulnerabil exploziilor generatoare de şrapnel.

Casca era confecţionată din oţel şi cântărea doar 0,765 kg, fiind mai uşoară decât contemporanele sale:casca Brodie (britanică) şi casca Stohlhelm (germană).

Casca Adrian era destul de eficientă împotriva şrapnelului, ieftină şi uşor de fabricat. Ca urmare, peste trei milioane de căşti de protecţie Adrian au fost produse, iar acestea au fost adoptate pe scară largă de către alte ţări, inclusiv Belgia, Brazilia, China, Grecia, Italia, Japonia, Luxemburg, Mexic, Maroc, Peru, Polonia, România, Serbia, Statele Unite ale Americii, U.R.S.S. şi Iugoslavia. Fiecare dintre aceste naţiuni au adăugat însemnele proprii pe faţa căştii.

Casca militară românească tip Adrian cu indicativul M 15, ce face obiectul Exponatului Lunii, are lungimea de 29,5 cm, lăţimea de 21,5 cm, înălţimea de 14 cm şi greutatea de 0,765 kg. Casca este realizată din oţel moale. Designul este de tip calotă, cu un bor uşor înclinat de jur împrejurul ei, alungit anterior pentru a forma un cozoroc. Pe calotă este prinsă prin nituire o creastă cu nervură care împreună cu borul lateral are rol de deflexie al loviturii de sabie. Pe frontul calotei este prinsă, prin nituire, cifra regală a regelui Ferdinand I formată din doi Fandorsaţi şi o coroană.

Cască militară românească - Primul Război Mondial
EXPONATUL  LUNII
septembrie

ARHIVA