MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Amnarul Medieval
Amnarul expus este o piesă descoperită în anul 1975 în situl arheologic Zimnicea „Cetate”, în nivelul medieval

Amnarul expus este o piesă descoperită în anul 1975 în situl arheologic Zimnicea „Cetate”, în nivelul medieval. Acesta este amplasat pe terasa înaltă a Dunării, la circa 250 metri de marginea oraşului modern. Suprapunând nivelul antic, getic, aşezarea medievală a fost datată pe baza descoperirilor monetare (monede româneşti din timpul lui Vlaicu Vladislav, monede bulgăreşti din timpul lui Ivan Alexandru şi al fiului său cât şi al lui Ioan Starcimir - 1355) în secolul al XIV-lea.

Aşezarea de la Zimnicea era destul de întinsă pentru vremea sa, având în jur de 150 de locuinţe de tip bordei şi a fost distrusă după lupta de la Rovine (1394).

Amnarul medieval este o piesă de fier lucrat prin forjare dintr-o singură bucată de metal având unul dintre braţe rupt din vechime. Baza uşor arcuită, trapezoidală are lungimea de 7 cm, lăţimea de 1,2 cm şi o grosime de 0,2 cm. Braţul păstrat este subţire cu terminaţia în formă de inel şi are o lungime de 4,3 cm, lăţimea egală cu grosimea de 0,2 cm.

În evul mediu au circulat pe teritoriul ţărilor române mai multe tipuri de amnare. Acestea erau în forma literei C, cu braţele de dimensiuni diferite, inelar-aplatizate sau cu un singur braţ (stilul P). Cremenea era uneori învelită parţial într-o tablă de metal. Erau obiecte destul de valoroase fiind esenţiale în viaţa cotidiană. Au continuat să fie folosite de-a lungul secolului XIX, chiar şi după inventarea chibriturilor.

EXPONATUL  LUNII
octombrie

ARHIVA