MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Plosca de lemn

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită marţi, 2 octombrie 2012, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII OCTOMBRIE.

Pentru perioada 1- 31 octombrie 2012, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de o Ploscă de lemn.

Plosca este un tip de recipient pentru ţuică sau vin folosită în trecut în cadrul ceremonialului de nuntă sau al altor sărbători. Era întâlnită în toate zonele ţării. În zona Teleormanului plosca era adusă de băiat atunci când mergea în „peţit”, moment în care avea loc „învoiala” sau „tocmeala” (stabilirea zestrei) şi când se fixa ziua nunţii. Înţelegerea dintre părţi era marcată prin faptul că toţi cei prezenţi beau din ploscă. De asemenea, plosca era folosită ca semn distinctiv de către „fratele de mână” tot în cadrul ceremonialului de nuntă. Chemarea la nuntă se făcea de către miri sau tineri din sat împreună cu lăutarii, cu ajutorul ploştii cu ţuică sau vin şi cine bea, însemna că vine la nuntă.

Plosca de lemn, ce face obiectul Exponatului Lunii Teleorman, provine din comuna Izvoarele (Găuriciu) şi datează din anul 1943. Este lucrată din lemn strunjit de către un meşter anonim. Plosca are formă rotundă şi aplatizată pe două părţi, este legată în „chingi” de piele, care se termină cu un mâner. „Chingile” de piele prezintă pe cele două feţe ale piesei câte o floare. Piesa prezintă decor pictat care este dispus pe întreaga suprafaţă. Motivele decorative sunt geometrice şi naturaliste. Dopul este lucrat la strung şi este legat de ploscă cu ajutorul unei curele tot de piele. Plosca are decorul pictat în nuanţe policrome şi inscripţiile sunt înscrise cu culoare neagră: pe o parte are inscripţionat anul 1943 iar pe cealaltă are inscripţionat cuvântul VIVAT. Această piesă, singura de acest fel din colecţia etnografică a Muzeului Judeţean Teleorman a fost clasată în categoria juridică Fond.

EXPONATUL  LUNII
octombrie

ARHIVA