MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 3 octombrie 2011, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII OCTOMBRIE.

Pentru perioada 1- 30 septembrie 2011, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de o piesă de port popular, pieptarul bărbătesc.

Pieptarul bărbătesc este o piesă de veche tradiţie, ce face parte din portul bărbătesc de sărbătoare, pentru anotimpul răcoros şi se purta împreună cu cămaşa, pantaloni, căciulă, ciorapi cu opinci.

Este vorba despre pieptarul bărbătesc înfundat, care se mai numea şi «burticar», se încheie lateral cu ajutorul unor găici din piele şi a trei nasturi tot din piele şi are “gură”, acea despicătură de la gât. Este confecţionat din piele de oaie tăbăcită, argăsită şi înfrumuseţat cu broderie de lână policromă, ceea ce-i conferă valoare artistică. La gât, poale şi lateral are o bordură de piele de miel, de culoare maron. Decorul este simplu şi de un mare rafinament. Motivele decorative cusute sunt florale stilizate, compuse din flori de mici dimensiuni ce formează în ansamblu motivul decorativ „pomul vieţii”. Pe spate are cusute flori singulare. Prezintă două buzunare sub formă de aplicaţii de piele de culoare maron, cu un registru de cusături mărunte. Aceleaşi aplicaţii se găsesc şi la deschizătura gâtului.

Cromatica decorului este vie, specifică Câmpiei Dunărene, culorile fiind armonios îmbinate, roşu vişiniu, roz, verde, negru, mov, galben.

Piesa datează din al doilea sfert al secolului al – XX-lea, şi este confecţionată în comuna Plosca, cunoscută la acea vreme pentru cojocarii ei renumiţi, fiind lucrată de meşterul cojocar Bîţică Marin. Starea de conservare a piesei este foarte bună.

Pieptarul barbatesc
EXPONATUL  LUNII
octombrie

ARHIVA