MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 4 octombrie 2010, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII OCTOMBRIE.

Pentru perioada 1- 31 octombrie a.c., Muzeul Judeţean Teleorman prezintă publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de o CĂMAŞA FEMEIASCĂ.

Cămaşa este piesa de bază a costumului femeiesc atât de sărbătoare cât şi de lucru. Piesa ce constituie obiectul lunii octombrie 2010 este o cămaşa încreţită la gât, scurtă, cunoscută în judeţul nostru sub numele de ie. Este lucrată din pânză de bumbac lucrată în gospodărie la războiul de ţesut, fiind croită din două foi de pânză şi doi clini dreptunghiulari laterali. Mâneca este croită dintr-o foaie de pânză şi un mic pătrăţel de pânză la subbraţ, strânsă la încheietura mâinii pe o bentiţă îngustă. Gura cămăşii este strânsă pe o bentiţă îngustă, marcând un guler înalt şi încreţit. Foile de pânză sunt încheiate manual printr-o cheiţă decorativă de culoare roşie. Din punct de vedere al dispunerii motivelor decorative în cadrul ansamblului ornamental, cămaşa expusă se încadrează în tipul cămăşii cu altiţă, cel mai răspândit gen de cămaşă din ţara noastră.

CĂMAŞA FEMEIASCĂ ce face obiectul exponatului lunii octombrie aparţine colecţiei etnografice a Muzeului Judeţean Teleorman, a fost lucrată probabil în anul 1939 de către o anume Cioacă Gherghina, născută în anul 1920 şi provine dintr-o comună aflată în partea estică a judeţului nostru. Este o cămaşă de sărbătoare, recunoscută ca valoare, fiind purtată mai puţin.

În general, costumul popular de sărbătoare era transmis din generaţie în generaţie fiind păstrătorul unor semne distinctive specifice fiecărei zone, referitoare la vârstă, stare civilă şi stare social-economică. Cămaşa expusă păstrează în croi şi în dispoziţia ornamentului elemente de veche tradiţie, cu care se armonizează de obicei întregul ansamblu de piese vestimentare. Această cămaşă s-a purtat cu poale ataşate, cu boscele perechi fixate cu bete, cu tulpan şi maramă iar în picioare cu ciorapi cu opinci.

Piesa este reprezentativă pentru portul tradiţional al familiilor de moşneni din zona Teleorman.

Camasa femeiasca
octombrie

ARHIVA
EXPONATUL  LUNII