MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Statueta antropo-ornitomorfă
e.l. noiembrie 2017

Pentru perioada 1 – 30 noiembrie 2017, Muzeul Județean Teleorman propune publicului vizitator un obiect arheologic, ce face parte din patrimoniul Muzeului Județean Teleorman - Statueta antropo-ornitomorfă”. Statueta fost descoperită în campania de cercetări arheologice din anul 2007 derulate în așezarea de la Vitănești Măgurice (județul Teleorman).

Reprezintă un personaj care îmbină elemente umane cu cele ale unei păsări. Astfel, picioarele și torsul sunt asemenea cu cele ale unei figurine antropomorfe. Picioarele, rupte deasupra genunchilor, sunt cilindrice, modelate separat. Fesele nu sunt reliefate, iar torsul este scurt. Nu există nici un element care să indice sexul acestui personaj. Remarcabilă este modelarea la partea superioară a trunchiului a unor aripi întinse lateral, care practic înlocuiesc brațele. Acestea sunt plate, rotunjite la capete și ușor înclinate în jos. Partea superioară a statuetei, care avea probabil câteva elemente interesante, a fost spartă în vechime. În față, se pare că exista un cap modelat la nivelul aripilor. Se mai păstrează doar ceea ce pare a fi constituit gâtul, de formă cilindrică. Nu putem ști dacă acest cap era de tip antropomorf sau ornitomorf. În partea din spate exista un alt element, care era aplicat și nu modelat împreună cu restul piesei. Nu este clar dacă era coada păsării sau alt element pe care nu-l putem identifica cu siguranță.

În cultura Gumelnița au mai fost descoperite pe lângă statuete zoomorfe și antropomorfe și unele care combină atât caracteristici umane cât și animale, care, probabil, erau reprezentări ale unor ființe supranaturale.

EXPONATUL  LUNII
noiembrie

ARHIVA