MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Bratara de la Guruieni
Pentru luna noiembrie, Muzeul Judeţean Teleorman prezintă în cadrul Exponatului lunii „Brăţara de la Guruieni”

Pentru luna noiembrie, Muzeul Judeţean Teleorman prezintă în cadrul Exponatului lunii „Brăţara de la Guruieni”. Aceasta a fost descoperită întâmplător în anul 1965, în satul Guruieni, comuna Măgura cu ocazia unor lucrări agricole. Brăţara s-a găsit într-o oală de lut, împreună cu 38 de monede şi o aplică - toate de argint, databile în prima jumătate a secolului al XVII -lea. Monedele sunt emisiuni al voievozilor Transilvaniei, ale Uniunii Polono - Lituaniene, ale Imperiului Romano - German şi Otoman, ale Confederaţiei Belgiene, Ţărilor de Jos şi Danemarcei, ale oraşului - port Raguza, precum şi ale unor state din spaţiul germanic: Prusia -Brandenburg şi Lotharingia, cu anii extremi 1581-1646. Greutatea totală a tezaurului este de 335,5 g de argint.

Brăţara este din argint aurit, pe alocuri având diametrul maxim de 6,71 cm, grosimea maximă de 3,70 cm şi greutatea de 104,5 g. Corpul brăţării este scurt şi gros şi este traversat în diagonală de şiruri din fir de filigran intercalate cu nervuri foarte subţiri liniare. La cele două extremităţi, pe partea convexă a corpului se află două triunghiuri aurite, cu laturile rotunjite, pe care sunt gravate câte două frunze îngemănate. Sub aceste triunghiuri sunt sudate cele două capete lăţite ale brăţării, întoarse către interior, formate din plăci în formă de limbă, cu marginile înălţate vertical. În centru se găseşte câte o nervură aurită, îngustă şi scundă la bază şi mai groasă şi înaltă la vârful rotunjit, conturată de un şir de globule, tot aurite. În interiorul plăcilor, între nervură şi margine, capetele sunt decorate cu cercuri mici din filigran şi un rând de globule mai mari, dispuse în formă de potcoavă.

Această variantă evoluată de bijuterie, care se întâlneşte în regiunile nord danubiene, sud danubiene şi în alte regiuni ale Imperiului Otoman, este de obicei încărcată şi începe să prezinte pe plăcile terminale un decor în arabescuri cu incrustaţii de email, caracteristice pentru arta acestei părţi de lume în sec. XVI-XVIII.

 

 

EXPONATUL  LUNII
noiembrie

ARHIVA