MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită marţi, 2 noiembrie 2010, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII NOIEMBRIE.

Pentru perioada 1- 30 noiembrie a.c., Muzeul Judeţean Teleorman prezintă publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de VASUL MEDIEVAL FUNERAR DE STICLĂ DE LA MĂNĂSTIREA PLĂVICENI.

Obiectul a fost descoperit în biserica Mănăstirii Plăviceni, sat Dudu, comuna Beciu ( ridicată de Dragomir mare vornic, ruda domnitorului Matei Basarab în anul 1648), în timpul cercetărilor arheologice din campania 1995.

Vasul face parte din inventarul mormântului nr. 4, situat în pronaosul bisericii, pe latura de nord, mormânt care a aparţinut unei femei bogate, din familia ctitorilor. Faptul este demonstrat de resturile de rochie cu care fusese îmbrăcată decedata, din ţesătură cu fir metalic şi podoabele care o însoţeau: un inel de aur cu piatră, cercei de argint traforat cu piatră verde şi pandantivi cu perle şi o copcă de argint aurit.

Vasul din sticlă de culoare cenuşiu închis, cu irizaţii albăstrui, era depus pe abdomen, la încheietura palmei cu antebraţul mâinii drepte. Acesta are înălţimea de 15 cm, diametrul maxim al corpului de 6,3 cm şi înălţimea celui din urmă de 5,6 cm. Corpul este aproape sferic, gâtul este lung, uşor înclinat faţă de axul vertical şi se evazează puternic în partea superioară formând gura cu aspect de cupă, cu un şanţ de scurgere. Gâtul prezintă la interior striuri paralele spiralate, rezultate prin răsucire în momentul turnării. Fundul formează o concavitate pronunţată, cu o urmă de debitare spre centru, produsă din procesul tehnologic de fabricare.

Buza este decorată cu un motiv solar stilizat, format din raze elicoidale dispuse oblic, ornamentaţie tipică acestui gen de obiect. Acelaşi motiv se regăseşte şi pe corpul vasului, sub forma unor benzi verticale slab excizate, ce se desfăşoară din partea superioară până spre fund. Zona de îmbinare dintre gât şi corp este conturată printr-o linie subţire incizată.

La degajarea „in situ” vasul se prezenta în forma lui iniţială, cu urme vizibile de fisuri. La ridicarea lui s-a constatat că acesta era format dintr-un mare număr de fragmente, 114 în total, din care 81 fragmente mici, 20 fragmente medii şi 13 fragmente mari, unele sparte din vechime, altele prin manevrele din şantier.

Piesa a fost restaurată în laboratorul Muzeului Judeţean Teleorman, prin asamblarea fragmentelor existente şi completarea golurilor cu răşină epoxidică şi impregnarea finală pentru consolidare cu răşină acrilică.

Vasul medieval funerar de sticla de la manastirea Plaviceni
noiembrie

ARHIVA
EXPONATUL  LUNII