MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită joi, 5 noiembrie 2009, ora 11.00, la inaugurarea „Exponatului Lunii Noiembrie”.

Pentru perioada 01-30 noiembrie, Muzeul Judeţean Teleorman a ales să prezinte publicului una dintre piesele paleontologice aflate în patrimoniul instituţiei şi anume: craniul de Bos primigenius.

Această piesă paleontologică reprezintă o descoperire mai veche, făcută în localitatea Mavrodin, în zona terasei râului Vedea.

Bourul (Bos primigenius) a fost un tip de bovideu sălbatic, unul dintre strămoşii vitelor domestice. Această specie a apărut în India, în urmă cu cca. 2 milioane de ani. După domesticirea lui, acum 8000 de ani, a cunoscut un regres lent şi a dispărut în anul 1627, când ultimul specimen a fost vânat în Polonia. Istoria lui este strâns legată de cea a oamenilor, atât în preistorie cât şi în perioadele istorice.

Resturile lui sunt descoperite în siturile arheologice şi ne oferă informaţii atât despre specie cât şi despre evoluţia mediului pe parcursul timpului.

Bourul a fost reprezentat în picturile parietale din paleolitic şi a fost vânatul preferat al regilor în antichitate şi evul mediu.

Pe teritoriul ţării noastre, a fost simbolul Moldovei medievale, acum făcând parte din stema naţională a României şi din stema de stat a Republicii Moldova.

Bos primigenius
EXPONATUL  LUNII
noiembrie

ARHIVA