MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Opincile

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită vineri, 2 martie 2012, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII MARTIE.

Pentru perioada 1- 31 martie 2012, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat īn patrimoniul instituţiei. Este vorba de o pereche de opinci.

Opincile, care constituie exponatul lunii martie 2012, fac parte din costumul popular al ţăranului teleormănean şi se numără printre cele cāteva obiecte care au constituit nucleul colecţiei etnografice a Muzeului Judeţean Teleorman.

Opincile erau confecţionate īn gospodărie şi reprezintă īncălţămintea arhaică a ţăranului romān. Cel mai vechi document ilustrativ asupra opincii īl găsim īn īmbrăcămintea dacilor de pe metopele monumentului de la Adamclisi. Mai recent, īn secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, sunt nenumărate imagini care ilustrează portul opincilor la ţăranul romān.

Opincile erau confecţionate din piele de vită sau de porc, tiparul fiind un dreptunghi, mai mare sau mai mic, după forma opincii, care diferă de la o regiune la alta. Opinca era universală, īmpodobind atāt talpa femeii, cāt şi cea a bărbatului.

Opincile se fixau pe picior prin nojiţe sau prin curele de piele. Nojiţa se făcea de obicei din păr de capră sau de cal, īn fire răsucite des şi strāns şi se vopseau īn negru. Felul cum se legau nojiţele pe gleznă ţinea de tipologia locală a īncălţămintei.

EXPONATUL  LUNII
martie

ARHIVA