MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Plugul de fier

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită marţi, 3 martie 2009, ora 11.00, la inaugurarea „Exponatului Lunii Martie”.

Întrucât luna martie marchează venirea primăverii şi odată cu venirea primăverii încep şi lucrările agricole, Muzeul Judeţean Teleorman şi-a propusaducă în faţa publicului una din uneltele de bază pentru practicarea celei mai importante ocupaţii din zona de sud a ţării: plugul.

În agricultura tradiţională a Teleormanului s-au folosit unelte arhaice, universale ca funcţionalitate şi arie de răspândire,dar cu unele caracteristici locale. Una dintre acestea l-a constituit plugul. Au existat două tipuri de plug: cel asimetric , cu cormană fixă, denumit în documentele veacurilor XVII-XVIII „plug cu o brazdă” şi plugul simetric, cu cormană schimbătoare, „plugul cu două brazde” sau „plug de coastă”. Plugurile mixte, ale căror elemente componente se confecţionau din lemn şi din fier, s-au întrebuinţat până în jurul anului 1900. Plugul confecţionat în întregime din fier s-a introdus în primul deceniu al secolului al XX-lea.

Plugul ce face obiectul „Exponatului Lunii Martie” datează de la începutul secolului al XX-lea, este confecţionat din fier şi provine din localitatea Mavrodin.

EXPONATUL  LUNII
martie

ARHIVA