MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Vasul antropomorf

În campania arheologică desfășurată în anul 2017, în tell-ul eneolitic de la Vitănești „Măgurice”, a fost descoperit un fragment de vas antropomorf. Acesta se afla la partea inferioară a ultimului nivelului ce aparține culturii Gumelnița.

Vasul antropomorf este lucrat dintr-o pastă fină, având în compoziție fragmente mici de carbonați, ceramică pisată și nisip de granulație mică, aceste materiale fiind folosite ca degresant. Are o înălțime păstrată de 6,3 cm, un diametru maxim la partea superioară de 9 cm, iar la bază de 6 cm. Este ars reducător, având o culoare maroniu-negricioasă. Suprafața interioară este netezită, iar cea exterioară este, în plus, lustruită pe unele porțiuni reduse. Folosind unele analogii existente în repertoriul de forme gumelnițene, considerăm că vasul a avut corpul aproximativ globular sau semiglobular. Piciorul vasului este cilindric și are modelat pe el o figură umană. Urechile sunt semicirculare, aplatizate și au trei perforații orizontale. Ochii sunt ovali și închiși. Pleoapa e redată printr-o linie incizată orizontală. Nasul este coroiat și îngust. Gura este orizontală, fără a avea sugerată deschiderea. Sub ea are un șir orizontal format din cinci împunsături foarte fine. Posibil vasul a avut și brațe verticale, observându-se zonele de prindere atât pe picior cât și pe peretele corpului.

Astfel de vase, ce au modelate, în relief, elementele anatomice ale feței umane (nasul, gura, urechile), dispuse pe piciorul vasului au mai fost descoperite la Vidra, Gumelnița și Glina. Brațele sau mai bine zis palmele acestor piese, se înaltă susținând un vas.

Vasul de la Vitănești vine să întărească încă o dată convingerea că repertoriul plasticii antropomorfe este mult mai variat decât au arătat cercetările întreprinse până acum în așezările culturii Gumelnița, apărând noi variante ale acestora.

 

 

EXPONATUL  LUNII
mai

ARHIVA