MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Moneda de 10 Bani, emisă în anul 1867

Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, organizează miercuri, 3 mai 2017, deschiderea Exponatului Lunii Martie. Pentru această lună a fost propus publicului vizitator un exponat ce aparține colecției de numismatică - moneda de 10 Bani, emisă în anul 1867. Aceasta, împreună cu nominalurile de 1 ban, 2 bani și 5 bani, au fost primele monede emise în România, după ce la data de 22 aprilie/4 mai 1867, a fost adoptată „Legea pentru influențarea sistemului monetar național și pentru fabricarea monedelor naționale” - legea noului sistem monetar prin care s-a hotărât tipul de moneda națională, ce avea să se numească „LEU”, divizat în 100 de „BANI”.

Prin urmare, exact acum 150 de ani, lua naștere sistemul monetar național, fapt ce avea, dincolo de însemnătatea economică și o însemnătate politică, în momentul în care se aspira tot mai mult la independența față de Imperiul Otoman, fapt ce avea să se petreacă un deceniu mai târziu.

Primele monede, cele divizionare, au fost realizate din bronz și au fost bătute în Anglia, în monetării de la Birmingam.

Moneda de 10 Bani, emisă într-un tiraj de 5000000 de exemplare, are diametrul de 30 mm și greutatea de 10 g. Pe avers se află textul „ROMANIA” și stema țării înconjurată cu un cerc perlat. Pe revers, într-o cunună formată dintr-o ramură de laur (stânga) și una de stejar (dreapta), sub panglica ce leagă cele două ramuri se află numele monetăriei - „Watt & Co.” iar în centru, valoarea nominală „10 BANI” și dedesubt anul „1867”. Muchia monedei este netedă.

Piesa expusă a ajuns în patrimoniul Muzeului Județean Teleorman în anul 1973, ca urmare a unei donații de monede, bancnote și medalii românești.

EXPONATUL  LUNII
MAI

ARHIVA