MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN

 

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 4 mai 2015, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII MAI.

Pentru perioada 1 - 31 mai 2015, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect vestimentar de excepţie aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de Bosceaua teleormăneană.

Bosceaua teleormăneană aparţine colecţiei etnografice a muzeului, categoria port popular. A fost confecţionată în gospodărie, ca toate piesele de port popular teleormănean, în comuna Islaz a judeţului nostru, în perioada primului sfert al secolului al XX-lea, de către o anume Maria Gruia. Muzeul Judeţean a achiziţionat-o în anul 1981 intrând astfel în patrimoniul nostru etnografic.

Bosceaua este o piesă ce face parte din categoria costumului popular femeiesc de sărbătoare, transmis din generaţie în generaţie ca şi păstrător al unor semne distinctive, specifice fiecărei zone, referitoare la vârstă, stare civilă şi stare social-economică. Bosceaua teleormăneană se purta pereche, în faţă şi în spate, îmbrăcând partea de la brâu în jos a trupului femeiesc, lăsând să se vadă lateral poalele albe ale cămăşii. În general este cunoscută sub numele de catrinţă, fiind o piesă de port de formă dreptunghiulară compusă dintr-o singură foaie.

Boscelele teleormănene sunt piese de o mare varietate ornamentală şi cromatică ce au creat în Teleorman mai multe tipuri de costum popular: costumul cu două boscele; costumul cu fotă încutată în spate şi boscea în faţă; costumul cu boscea în spate şi şorţ în faţă.

Piesa expusă este o boscea reprezentativă pentru costumul popular teleormănean cu două boscele, este lucrată în gospodărie, fiind ţesută la războiul de ţesut în două iţe, din bumbac, lână şi lânică. Partea cu decor din jumătatea inferioară este ţesută într-o tehnică mai complicată, tehnica chilimului. Pe trei laturi este mărginită cu punct de feston din lână albastră şi paiete prinse cu mărgele.

Decorul este dispus pe întreaga suprafaţă, în aşa-numite registre orizontale în câmpul piesei şi trei registre la poale ce formează pragul, cel din mijloc fiind mai lat. Motivele decorative sunt geometrice în câmpul piesei, vărgi, vărguţe în timp ce registrele de la prag conţin motive florale stilizate, floare cu frunze şi zoomorfe, cucul. Între registrele pragului, pentru a sublinia compoziţia decorativă sunt cusute paiete prinse cu mărgele. În ce priveşte cromatica, fondul piesei este roşu, iar decorul este policolor: bleumarin, verde, roşu, alb, portocaliu, roz, verde închis. Este o boscea purtată de fete şi femei tinere; bătrânele purtau boscele de culoare neagră sau albastru închis, aşa-numitul vineţiu, care aveau un prag îngust de ornament realizat în culori ,,potolite”.

Deşi femeile teleormănene care ţeseau obiectele de îmbrăcăminte nu erau ştiutoare de carte, ele au realizat modele decorative deosebite, care se încadrează în realizări artistice remarcabile.

 

Bosceaua teleormaneana
EXPONATUL  LUNII
MAI

ARHIVA