MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN

La Muzeul Judeţean Teleorman se va deschide marţi, 2 mai 2011, ora 11.00, exponatul luni: Cromolitografia “Bătălia de la Schit - 9 noiembrie 1877”.

Cromolitografia “Bătălia de la Schit (Rahova) din 9 noiembrie 1877” este o reproducerea unei schiţe din timpul bătăliei privind cucerirea de către armatele româno-ruse a garnizoanei Rahova, una din cele mai puternice fortificaţii de apărare a comandamentului otoman aflat la Plevna. Ea a fost realizată de librăria Fraţilor Jonnitiu din Bucureşti în anul 1879 şi reprezenta premiul pentru cumpărătorii “Calendarului pentru toţi românii”. Cromolitografia are 52,3 cm lungime şi 42,3 cm lăţime. În imagine în prim plan sunt soldaţii turci: infanterie, cavalerie, cât şi tunurile trase de care. Adevărata bătălie se dă pe pod unde românii sunt victorioşi, iar turcii sunt reprezentaţi cazând în apă.

Obiectul face parte din colecţia Muzeului Judeţean Teleorman şi consemnează participarea armatei române la războiul ruso-turc din 1877-1878, şi care mai târziu a însemnat pentru România războiul privind obţinerea independenţei.

Cromolitografia “Batalia de la Schit”
EXPONATUL  LUNII
mai

ARHIVA