MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Anastasimatar

Muzeul Judeţean Teleorman prezintă publicului vizitator, între 1 şi 30 iunie 2014, Anastasimatarul în cadrul Exponatului Lunii Iunie 2014.

Scris la începutul secolului al XIX-lea, Anastasimatarul expus este o lucrare în manuscris, copie după Anastasimatarul întocmit şi tipărit de Macarie Ieromonahul în anul 1823, primul anastasimatar tipărit în limba română.

Anastasimatarul (gr. άνάστασις = înviere) expus cuprinde cântările de la slujbele zilelor de duminică (ziua Învierii Domnului), mai precis, cântările de la vecernia de sâmbătă seara şi de la utrenia de duminică, pe cele opt glasuri bisericeşti.

Textul este scris în limba română cu caractere chirilice, pe o hârtie cu aspect rugos, neabsorbantă, de culoare verde deschis, fără linii de apă sau filigran. Pentru scriere folosindu-se cerneală neagră şi roşie.

A fost restaurat în anul 2010, proces în urma căruia i-au fost curăţate, spălate şi întregite paginile. Totodată a fost refăcută legătura cu scoarţe şi învelitoare noi, într-o formă cât mai apropriată de cea originală.

 

EXPONATUL  LUNII
iunie

ARHIVA