MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită joi, 2 iunie 2011, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII IUNIE.

Pentru perioada 1- 30 IUNIE 2011, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de medalia Ordinul Tudor Vladimirescu Clasa I acordat, în anul1969, scriitorului teleormănean Zaharia Stancu.

Ordinul Tudor Vladimirescu a fost instituit pe 13 aprilie 1966, prin Decretul nr. 272 publicat in Buletinul Oficial nr. 16. Putea fi conferit atât militarilor cât şi civililor şi cetăţenilor străini. Se acorda celor care „prin participarea la lupta revoluţionară au adus o contribuţie însemnată la câştigarea libertăţilor democratice şi la instaurarea socialismului”. Lui Zaharia Stancu i se conferă această medalie în anul 1969 ca o recunoaştere a contribuţiei în viaţa culturală a ţării.

Ordinul Tudor Vladimirescu Clasa I , ce face obiectul Exponatului Lunii Iunie, este confecţionat din argint aurit. Este făcut din trei elemente. Centrul este rotund şi conţine bustul lui Tudor Vladimiresu privind spre stânga şi inscripţia circulară „1821- Tudor”– în stânga - şi „ Vladimirescu” în dreapta. Centrul este înconjurat de zece mănunchiuri de raze cu lungime neregulată. O cunună de lauri cu 14 briliante uneşte cele 7 mănunchiuri din partea de jos. Lăţimea Ordinului este de 65,5 mm iar înălţimea este de 69 mm.

Ordinul Tudor Vladimirescu era organizat pe cinci clase şi era al treilea ordin al RSR ca importanţă, după Ordinul Steaua RSR si Ordinul 23 August. Acordarea ordinului era însoţită de recompense în bani: 2500 lei pentru Cl. 1, 2000 lei pentru Cl. 2, 1500 lei pentru Cl. 3, 1000 lei pentru Cl. 4 si 500 lei pentru Cl. 5. Persoanele decorate cu Clasa 1 primeau si o luna de concediu in plus, iar cei decoraţi cu Clasa 2 primeau doua săptămâni.

Ordinul Tudor Vladimirescu Clasa I conferit lui Zaharia Stancu
EXPONATUL  LUNII
iunie

ARHIVA