MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită miercuri , 2 iunie 2010, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII IUNIE.

Întrucât anul acesta oraşul Istambul din Turcia a fost desemnat «Capitală Culturală Europeană 2010 », Muzeul Judeţean Teleorman a ales să aducă în faţa publicului, pentru perioada 1- 30 iunie a.c., un obiect specific culturii orientale aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de o TIPSIE ORIENTALA.

Tipsia orientală este o tavă mare, rotundă, de metal, artistic ornamentată. Ea se punea pe un cadru de lemn devenind astfel masă, mesenii aşezându-se pe perne în jurul ei. Există şi modele de tipsii cu picioruşe care erau ele însele măsuţe. Pe tipsii se puneau diferite feluri hrană,de la mâncare până la dulciuri: musacaua (musakka), ghiveciul (güveÎ), sarmalele (sarma), pilaful (pilav) şi baclavaua (baklava).

În cultura turcă, la fel ca şi în cea românească, masa este măsura ospitalităţii unei familii şi a unui popor. "Mâncarea oferită musafirului să fie fără cusur!", se spune în Turcia.

TIPSIA ORIENTALĂ, ce face obiectul Exponatului Lunii Iunie, este confecţionată din aramă, având o formă discoidală cu un diametru de 55 cm, cu margini răsfrânte în exterior şi cu un bogat decor geometric şi floral dispus pe toată suprafaţa interioară. Decorul a fost realizat manual, prin incizii succesive de mică profunzime. Ea face parte, alături de alte patru tipsii orientale, din patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman, fiind o succesiune din anul 1988 a familiei Sofia Elena Hanga din Alexandria.

Tipsia Orientala
iunie

ARHIVA
EXPONATUL  LUNII