MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită miercuri, 3 iunie 2009, ora 11.00, la inaugurarea „Exponatului Lunii Iunie”.

Pentru perioada 1- 30 iunie , Muzeul Judeţean Teleorman îşi propune să aducă în faţa publicului o pagină din istoria vieţii sociale a Alexandriei de la sfârşitul sec. al XIX-lea printr-o serie de documente aflate în patrimoniul instituţiei. Este vorba despre „Act şi Bilete de la întemeierea unei prăvălii”.

Documentele datează de la data de 8 mai 1891 şi au fost găsite la temelia unei prăvălii din fosta stradă Carol ( actuala Libertăţii ) cu ocazia lucrărilor de sistematizare a oraşului.

Clădirea a aparţinut comercianţilor Nicolae şi Maria Stănescu care, „în urma unui comerţ onorabil în timp de 13 ani”, au hotărât ridicarea unei noi construcţii . La 8 mai 1891, „în urma slujbei religioase cuvenită şi săvârşită de preotul Nicolae Teodorescu”, aceştia „pun primele cărămizi la temelia prăvăliei ce o clădim din nou în strada Carol” şi odată cu primele cărămizi sunt îngropate actul de întemeiere a construcţiei şi şase cărţi de vizită aparţinând apropiaţilor familiei Stănescu, participanţi la eveniment.

Exponatul Lunii Iunie - Actul şi Bilete de la întemeierea unei prăvălii - este însoţit şi de o serie de fotografii reprezentând aspecte ale vieţii comerciale de pe vechea stradă Carol din Alexandria de odinioară, de planul oraşului precum şi de articole din Ekstucţie referitoare la libertatea de a construi în oraş.

Act si Bilete de la intemeierea unei pravalii
EXPONATUL  LUNII
iunie

ARHIVA