MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
În perioada 1-30 iunie la Muzeul Judeţean Teleorman, în ciclul „Exponatul lunii” este prezentat publicului vizitator o piesă deosebită descoperită în necropola getică de la Zimnicea, în campania anului 2007

În perioada 1-30 iunie la Muzeul Judeţean Teleorman, în ciclul „Exponatul lunii” este prezentat publicului vizitator o piesă deosebită descoperită în necropola getică de la Zimnicea, în campania anului 2007. Este vorba despre un cercel confecţionat din aur, ce constituia inventarul funerar depus într-o urnă de incineraţie. Piesa datează din epoca elenistică, mai precis din a doua jumătate a sec. al III-lea.

Cercelul forma unei verigi, cu capetele deschise, cu una dintre extremităţi în formă de cap de leu. Faţa animalului este modelată realist, cu botul uşor proeminent şi gura deschisă. Ochii sunt sugeraţi prin două proeminenţe. Piesa este ornamentată în tehnica granulaţiei şi a filigranului. Cercelul, aflat într-o stare de conservare foarte bună, reprezintă în mod evident, evident un import din spaţiul grecesc. Asemenea piese au fost descoperite pe o arie relativ mare, în bazinele Mării Negre, al Mării Egee şi al Mării Mediterane, dar şi în necropolele tracice aflate la sud de Dunăre. În România cercei de acest tip erau cunoscuţi până acum doar în Dobrogea, în fostele colonii greceşti Tomis şi Callatis. Piesa de la Zimnicea, apare în acest context, ca o piesă unicat, fiind prima descoperire de acest fel de la nord de Dunăre.

Dincolo de valoarea artistică deosebită, cercelul de la Zimnicea ilustrează certe relaţii de schimb pe care populaţia locală, geto-dacă, le avea cu lumea elenistică, schimburi ilustrate şi prin alte piese descoperite în această necropolă (vase şi alte obiecte de podoabă).

Cercelul elenistic de la Zimnicea
EXPONATUL  LUNII
iunie

ARHIVA