MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Toporul de silex

Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, organizează luni, 3 iulie 2017, ora 11.00, deschiderea Exponatului Lunii Iulie.

Pentru această lună este propus publicului vizitator un obiect arheologic deosebit aflat în atrimoniul instituției, un topor de silex.A fost descoperit în anul 2008 în situl eneolitic de tip tell de la Vitănești Măgurice (jud. Teleorman). În afară de acest exemplar, pe teritoriul județului Teleorman s-au mai descoperit 19 topoare de silex: 5 în situl de la Alexandria Gorgan (descoperiri fortuite), 3 la Ciolăneștii din Deal, un exemplar la Surdulești, altul într-un loc necunoscut și 9 exemplare în așezarea de la Vitănești.

Toporul a fost lucrat dintr-un silex de bună calitate, de culoare maroniu-gălbuie. Are o formă trapezoidal-alungită. În secțiunea longitudinală este plan convex. A fost lucrat îngrijit, desprinderile sunt fine, regulate și au fost făcute prin percuție directă și indirectă. Tăișul este încă bine ascuțit și are o formă curbă. Are lungimea de 17,5 cm, lățimea de 9 cm și grosimea maximă de 3,5 cm.

Aceste tip de unealtă este tipic pentru cultura Gumelnița, fiind descoperit atât în așezări cât și în necropole. Este întâlnit și în culturile Boian, Sălcuța sau Cucuteni. Forma generală este rectangulară sau trapezoidală având secțiunea transversală, rectangulară sau trapezoidală. Tăișul este larg, convex sau drept, uneori cu urme pronunțate de folosire. La piesele neterminate sau cele folosite intens tăișul nu este ascuțit. Muchia este groasă și lată sau strâmtă, la unele exemplare este chiar ascuțită. Lungimea maximă atinsă de un topor descoperit la Alexandria Gorgan este de 22 cm. Media lungimii majorității topoarelor este de 10-13 cm iar lățimea maximă este cam o treime din lungime. Un tip aparte este reprezentat de topoarele din silex lucrate din nuclee epuizate care mai poartă încă negativele de desprindere ale unor lame.

În perioada de tranziție, la epoca bronzului apar topoarele de silex șlefuite parțial mai ales în zona tăișului.

Analizele traseologice au demonstrat că acest tip de unealtă a fost folosit în principal pentru prelucrarea lemnului. Nu excludem întrebuințarea lui ca armă sau simbol de prestigiu.

EXPONATUL  LUNII
IULIE

ARHIVA