MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Briciul de ras
În cadrul Exponatului Lunii, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator, pentru perioada 1 – 31 iulie 2013, un obiect ce face parte din patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman : BRICIUL DE RAS

În cadrul Exponatului Lunii, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator, pentru perioada 1 – 31 iulie 2013, un obiect ce face parte din patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman : BRICIUL DE RAS.

Având drept datare începutul secolului XX, BRICIUL DE RAS, ce face obiectul Exponatului Lunii, este compus din lamă din fier cu o lungime de 14,5 cm, o lăţime de 2 cm şi o grosime de 2 mm. La capătul lamei, după prinderea prin nituire de mâner, se află un inel agăţător. Vârful lamei este franţuzesc sau oblic. Profilul vârfului acestei lame seamănă cu un sfert de cerc, dar având curba într-un unghi mai ascuţit. Ea poate fi introdusă în mâner.

Mânerul, confecţionat tot din fier, în formă semicirculară, finalizată printr-un romb ornamental, este alcătuit din două părţi între care este introdusă lama. El are o lungime de 17 cm şi o lăţime de 1,1 cm şi o grosime de 8 mm. Fiecare latură componentă a mânerului are o grosime de 2 mm.

BRICIUL a fost donat Muzeului Judeţean Teleorman de Andrei Popescu din Alexandria.

 

EXPONATUL  LUNII
iulie

ARHIVA