MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Sticla de "BERE LUTHER"
Exponatul lunii iulie 2012 – Sticla de „Bere Luther”

Exponatul din această lună porneşte de la ideea că un obiect simplu, aparent banal, este purtătorul unei informaţii istorice.

Obiectul, o sticlă de bere, aflat în patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman, o fost descoperit în vecinătatea fostei gropi de gunoi a Alexandriei, în anul 2008. Se afla împreună cu mai multe sticle de diferite feluri şi din diferite perioade de timp, printre care şi câteva din perioada interbelică, incluzând aici şi exponatul din această lună. Este greu de spus cum au ajuns acolo aceste sticle, ele reprezentând, cel mai probabil, o colecţie abandonată. Este o dovadă că obiectele supravieţuiesc oamenilor, că obiectele pot evoca timpul în care au fost create şi folosite. Arheologul britanic Ian Hooder considera că „povestea unui obiect creează memorie, istorie”, fapt de la care nici exponatul nostru nu face excepţie.

Astfel, plecând de la simple înscrisuri aflate pe sticlă, precum marca băuturii ce a conţinut-o „Fabrica de Bere Luther” sau anul „1937” se încearcă evocarea unui segment de istorie.

Într-o epocă de progres, în anul 1869, la capătul Podului de Pământ (actuala Cale a Plevnei), Erhard Luther, afacerist din Imperiul German, a ridicat „Fabrica română de bere cu abur” care îi purta numele. Se constituia într-un complex de clădiri care, pe lângă halele industriale, includea şi o grădină de vară pentru angajaţi - „Eliseul Luther”, ce a dat numele străzii Elizeului, adiacentă fabricii. Tot lângă fabrică se găsea şi casa în care locuia proprietarul, dispărută şi ea.

După proclamarea Regatului României, în 1881, Erhard Luther a primit de la M. S. Regele Carol I, pentru fabrica pe care o administra, titlul de „Furnizor al Curţii Regale a României”.

După moartea lui Luther, în 1890, afacerea a fost preluată de soţia lui, Sofia, care va vinde, în 1915, fabrica fraţilor Czell, afacerişti din Transilvania, ce o vor moderniza. În ciuda concurenţei cu altă fabrică, cea de la Bragadiru, va rămâne foarte cunoscută şi în perioada interbelică în întreg regatul, berea Luther fiind prezentă atât în localuri cu pretenţii cât şi în bodegile de cartier sau din provincie.

Într-o imagine aflată pe o carte poştală din Alexandria (1908), se poate observa, pe firma unei cârciumi aflată pe strada Principele Nicolae (în prezent strada nu mai există), în zona centrală a oraşului, o reclamă la „Berea Luther”.

În anul 1948, Fabrica de Bere „Luther” a fost naţionalizată, iar numele i-a fost schimbat în „Fabrica Griviţa”, fiind arondată nou createi „Industrii de Stat a Berii”.

EXPONATUL  LUNII
iulie

ARHIVA