MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită marţi , 1 iulie 2008, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII IULIE.

Pentru perioada 1-31 iulie, Muzeul Judeţean Teleorman a ales să descopere publicului câte ceva din tainele lumii stranii a cristalelor. Este vorba de FLORILE DE MINĂ.

În spaţiul special amenajat în holul muzeului vor fi expuse 7 varietăţi de flori de mina , o parte aflate în patrimoniul. Timp de o luna vor putea fi admirate eşantioane de CUARŢ, CALCIT, BARITINĂ, CALCOPIRITĂ, SIDERIT şi SULF NATIV.

Florile de mină sunt definite ca „eşantioane recoltate din galerii subterane sau deschideri ale unor cariere, formate din unul sau mai multe minerale care alcătuiesc o piesă deosebită datorită calităţilor estetice, formei, culorii, dimensiunilor ori varietăţii cristalelor componente”.

În golurile ramase în interiorul filoanelor, denumite geode, au existat condiţii particulare de formare si dezvoltare a mineralelor, crescute dinspre pereţii geodei înspre interiorul ei, rezultând eşantioane de colecţie, aşa numitele „flori de mină”.

Primele persoane care au intrat în contact cu aceste frumuseţi, au fost minerii, iar pentru a le putea diferenţia de mineralele comune le-au denumit „flori de mină”.

Florile de mină sunt o surpriză a naturii, pentru că geodele în care ele se formează nu pot fi prospectate. Chiar dacă s-au format într-un interval de milioane de ani, Florile de mina sunt totuşi considerate formaţiuni tinere. Dintre aceste flori de mină, foarte multe, prin raritate, perfecţiune, dimensiuni, parageneza, se ridică la valoare de patrimoniu cultural.

Florile de mina
EXPONATUL  LUNII
iulie

ARHIVA