MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită marţi, 1 februarie 2011, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII FEBRUARIE.

Īntrucāt este iarnă, iar īn lumea satului teleormănean tradiţional femeile se īndeletnicesc īn această perioadă cu meşteşugurile casnice ţărăneşti, Muzeul Judeţean Teleorman a ales să prezinte publicului, pentru această lună, un obiect specific : MAŞINA DE TORS.

Maşina de tors este o piesă din lemn ce face parte din categoria uneltelor folosite cāndva īn industria casnică textilă, reprezentată de tors şi ţesut.

Maşina de tors se foloseşte pentru a trage fire de diverse grosimi, īn funcţie de gradul de răsucire, din caierele de lānă, cānepă sau in. Ea se compune dintr-o roată aşezată pe un suport, roată acţionată de o pedală. La partea superioară se află un mosor pe care se īnfăşoară firul tras din caierul aşezat pe suportul asemănător unei furci. Īn funcţie de destinaţie, pentru urzeală sau băteală, firul se toarce mai gros sau mai subţire, mai torsionat sau nu. Pentru urzeală firul era mai bine răsucit, pe cānd cel de băteală era gros şi doar īndrugat. La mărirea rezistenţei firului contribuie toarcerea īn fire subţiri, cu torsiune mare pe unitatea de lungime, deoarece torsiunea măreşte adeziunea īntre fire.

Piesa face parte din patrimoniul colecţiei etnografice a Muzeului Judeţean Teleorman, datează din al doilea sfert al secolului al XX-lea şi provine din oraşul Alexandria (donaţie). Astfel de piese se lucrau īn ateliere meşteşugăreşti. Maşina de tors a pătruns īn industria casnică romānească prin intermediul populaţiei de origine germană.

Masina de tors
EXPONATUL  LUNII
februarie

ARHIVA