MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Această icoană pictată pe sticlă, este opera meşterilor iconari din zona Fagăraşului, lucrată fiind pe la sfârşitul sec

Această icoană pictată pe sticlă, este opera meşterilor iconari din zona Fagăraşului, lucrată fiind pe la sfârşitul sec. XVIII – începutul sec. XIX, o înfăţişează pe Maica Domnului alăptându-şi pruncul, flancată de doi Arhangheli care o încoronează.

Acest tip de reprezentare în care Pruncul se hrăneşte de la sânul Fecioarei (Galactotrofusa = „cea care alăptează” sau „hrănitoarea cu lapte”) este foarte rară în iconografia contemporană, deşi face parte din primele reprezentări mariale, găsindu-se încă din prima jumătate a sec. al II-lea pe o frescă din cimitirul (catacomba) Priscilla.

Icoana se remarcă în primul rând prin sticla folosită, numită sticlă de glăjărie, o sticlă subţire de 0,5-1,5 mm., ce conţine numeroase bule de aer şi noduleţe, datorate imperfecţiunii tehnicii de înmuiere, topire şi de întindere a pastei, rezultând astfel o suprafaţă uşor vălurită a sticlei, care dă icoanei o vibraţie deosebita.

Sticla folosită, steluţele din fundal (numite steluţe de Făgăraş), coloritul remarcabil în care strălucirea auriului se îmbină cu roşu şi verde, cât şi fineţea şi expresivitatea desenului ne dezvăluie faptul că este pictată in unul din centrele din Făgăraş.

Desenul este fin, compoziţia amplă şi echilibrată, coloritul bogat şi armonios. Doamna Preacurată este reprezentată cu capul acoperit cu o năframă de culoare roşie, simbolizând suferinţa şi sfinţenia astfel obţinută. Hainele îi sunt albastre, simbolizând umanitatea Maicii Domnului.

Pe frunte şi pe fiecare umăr al Maicii Domnului este pictată câte o stea. Aceste stele simbolizează fecioria Mariei înainte, în timpul sarcinii şi după Naşterea Domnului dar sunt şi simbolul Sfintei Treimi.

Maica Domnului Galaktotrofusa
EXPONATUL  LUNII
decembrie

ARHIVA