MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Marama

Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, vă invită marți, 1 august a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii August. Pentru perioada 1 - 31 august 2017, Muzeul Județean Teleorman propune publicului vizitator o Maramă - piesă ce face parte din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Teleorman, colecția de port popular.

Marama, ce face obiectul Exponatului Lunii, provine din comuna Salcia și datează din perioada 1901-1925. Aceasta a fost achiziționată de Muzeul Județean Teleorman în anul 1979, fără a se cunoaște numele persoanei care a lucrat-o.

Marama sau ștergarul de cap, este o piesă componentă a costumului femeiesc de sărbătoare din zona Teleormanului, fiind principala piesă de completare a acestui costum. Ea se purta numai la sărbători, peste tulpanul cu colțișori ce avea rolul de a acoperi părul femeii căsătorite.

Marama prezentată este confecționată din borangic galben și mătase albă, este țesută în două ițe, cu alesături în tehnica șabacului. Are decorul amplasat la capete, sub forma a trei registre, cel din mijloc fiind foarte lat. Motivele decorative sunt geometrice - romburi, linii - i vegetal-florale - „pomul vieții în glastră” sau „ghiveciul cu floare”. La capete prezintă franjuri din urzeală.

„Pomul vieții” face parte din grupul de motive al copacului, simbol al rodniciei în gândirea populară, iar „ghiveciul cu floare” apare ca o reprezentare a grădinii raiului.

Marama este un obiect de port foarte bine reprezentat în zona Teleormanului, a cărei confecționare necesita multă migală și atenție, deoarece prelucrarea firului de borangic era foarte dificilă. Marama era realizată în cadrul gospodăriei, la războiul de țesut, de către femei care dobândiseră acest meșteșug de mare virtuozitate tehnică, ce a atins uneori cele mai înalte trepte ale creației artistice. În Teleorman, ștergarul de cap era piesa care se dădea în dar la nuntă ginerelui, socrilor mari, nașilor și cumnaților, în timp ce se juca hora „Nuneasca”.

EXPONATUL  LUNII
AUGUST

ARHIVA