MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN

Pentru perioada 1- 31 august a.c., Muzeul Judeţean Teleorman prezintă publicului vizitator un obiect deosebit aflat īn patrimoniul instituţiei. Este vorba de SIGILIUL DOMNITORULUI ALEXANDRU DIMITRIE GHICA.

Sigiliul Domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica reprezintă stema ţării combinată cu īnsemnele familiei, reprezentare heraldică care se va menţine pānă la unire. De asemenea, prezintă un mantou de purpură dublat de hermină şi timbrat de o coroană regală pe care apare scutul cu armele ţării. Scutul, ce conţine acvila cruciată a Ţării Romāneşti, cele trei culori: roşu, galben şi albastru (devenite culorile steagului principatului) şi īnsemnele familiei Ghica şi anume : o serie de 12 lacrimi de argint, este ţinut , alături de buzdugan şi de spada, de doi lei cu capetele conturnate.

Sigiliul domnesc, imprimat pe o pecete de ceară roşie pusă īntr-o cutie rotundă de metal , a īnsoţit Hrisovul privind īntemeierea oraşului Alexandria emis de cancelaria Domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica īn data de 4 septembrie 1840.

Sigiliul a fost păstrat de Primăria oraşului Alexandria īncă din anul 1840, trecānd īn anul 1935 īn patrimoniul Muzeului de Istorie Teleorman.

Sigiliul domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica
august

ARHIVA
EXPONATUL  LUNII