MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
Icoana pe lemn
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe

Pictată pe lemn, în tempera, icoana îl înfățișează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe călare pe un cal alb, într-o mișcare avântată, străpungând cu sulița balaurul aflat la picioarele calului.

Sfântul este reprezentat tânăr, fără barbă, cu părul până după urechi, îmbrăcat în veșminte militare. Întrucât a suferit moarte martirică, poartă pe deasupra veșmintelor o mantie roșie - roșul fiind în iconografie culoarea tradițională ce simbolizează o astfel de moarte.

În plan îndepărtat, în partea dreaptă, apare reprezentată o cetate în poarta căreia se găsește fata de împărat având privirea și mâinile îndreptate spre sfânt.

Deasupra sfântului, în partea stângă, pe fond auriu, apare figurat, în miniatură, chipul Mântuitorul Hristos.

Imaginea în care Sfântul Gheorghe se află călare pe un cal alb, străpungând cu sulița un balaur este transpunerea iconografică a unei legende potrivit căreia Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silenei, din provincia Libia, precum și pe fiica împăratului, de un balaur înfricoșător.

Această imagine trimite, de altfel, și la lupta împotriva demonilor și a păcatelor, iar sulița subțire, având cruce în vârf și rămânând neîndoită, simbolizează puterea și ajutorul primit de la Dumnezeu.

Pictată pe lemn de brad, icoana are înălțimea de 26 cm, lățimea de 21,5 cm și grosimea blatului de 1,5 cm. A ajuns în patrimoniul Muzeului Județean Teleorman la data de 20 iunie 1971, fiind preluată de la fosta Miliție Teleorman.

Din păcate, nu se cunoaște biserica de unde provine această icoană, anul în care a fost pictată și nici autorul. Ca datare, poate fi însă încadrată undeva pe la sfârșitul sec. al XVIII-lea – începutul sec. al XIX-lea.

EXPONATUL  LUNII
aprilie

ARHIVA