MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
STORCĂTORUL DE STRUGURI

Exponatul lunii octombrie 2009 este Storcătorul de struguri, ce datează din perioada 1951-1975 şi provine din comuna Izvoarele a judeţului nostru. Este în întregime lucrat din lemn de către meşteri tâmplari şi se folosea la zdrobit şi presat strugurii.

Ocupaţie de străveche tradiţie, viticultura a ocupat un loc important în economia tradiţională a Teleormanului. Viile se plantau pe câmp, pe coaste, pe dealuri, până la 150-200 m altitudine. Muncile începeau primăvara, cu dezgropatul viilor şi se încheiau toamna târziu, cu îngropatul lor. Între dezgropatul şi culesul viei se eşalonau tăiatul, legatul, săpatul, stropitul şi tăiatul corzilor. La sfârşitul lunii septembrie – începutul lui octombrie începea culesul strugurilor, proprietarii podgoriilor făcând din aceasta o adevărată sărbătoare cunoscută în tradiţia românească sub numele de „Cârstovul viilor“. Strugurii erau culeşi în coşuri împletite din nuiele, în găleţi, sau căldări şi deşertaţi în vase mari : putini, linuri sau jgheaburi. În credinţa poporului român, strugurii ultimei tufe de vie nu se culeg niciodată, fiind lăsaţi prinos lui Dumnezeu şi păsărilor cerului. Odinioară, culesul strugurilor reprezenta un bun prilej de socializare. Oamenii se strângeau în clacă şi totul se termina cu dansuri şi strigături. Bătrânii povestesc că, în „tinereţile” lor, toată lumea aştepta această zi. Culesul viei nu intra în categoria muncilor istovitoare. Toată lumea se înţelegea asupra unei zile pentru a culege strugurii. În serile culesului, se făceau focuri din viţă uscată, în jurul cărora culegătorii petreceau cu mâncare, băutură şi muzicanţi.

Pentru a fi zdrobiţi se folosea storcătorul de lemn şi mai târziu cel cu tambure metalici care dădea randament mai mare. În vechime boabele erau măcinate manual iar primele guri de must erau cele mai bune. Vinul era produs pentru consumul intern. Bătrânii spun că vinul avea un gust mai bun cu ani în urmă.

Vechimea şi continuitatea acestei ocupaţii este atestată şi lingvistic, majoritatea termenilor referitori la plantă, la tehnică, la păstrarea şi consumarea vinului fiind de origine latină. Vinul este singura băutură despre care se vorbeşte şi în Vechiul Testament dar şi în Evanghelie. Vinul trebuie băut cu o anumită chibzuinţă; vinul băut în cantitate mică, cu multă cumpătare, este chiar un factor pozitiv din punct de vedere medical.

Storcatorul de struguri
EXPONATUL  LUNII
octombrie

ARHIVA